Keman eğitimine 1995 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ nda Tolga ÇEBİ ile başladı. 2001 yılına kadar Doç. Dr. Zuhra MANSUROVA ve Doç. Erol TARKUM ile çalıştı. 2001 yılında Lisans eğitimi için Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı sınavını kazanarak Prof. Leda CENAZ ile çalışmaya başladı ve aynı sınıftan pekiyi derece ile mezun oldu. Ayrıca 2001 yılında Serkan KISA, Musa Eren İŞKODRALI, Şükrü Öner DİNÇ ve Mustafa Nuri HAYBAT ile Sempre Quintett adlı oda müziği gurubuyla ” IV. Uluslararası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması” nda mansiyon ödülü, İŞ Sanat’ın 2002 yılında düzenlediği “ Parlayan Yıldızlar” seçmeleri sonucunda 2003 yılında İŞ Sanat konser salonunda konser verme hakkını kazanmışlardır. Bir çok solo ve oda müziği konserleri veren Çağdaş Umut BİLGENOĞLU 27 Mart – 2 Nisan 2001 tarihleri arası Moskova Tchaikovski Devlet Konservatuvarı Orkestra Fakültesi Dekanı Prof. Sergei KRAVÇENKO’ nun Master Kursuna, 8- 17 Eylül 2003 tarihleri arası 6. Ayvalık Uluslararası Müzik Akademi’sine aktif olarak katılarak, Prof. Lukas DAVID ile de çalışma imkanı bulmuştur. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’ nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.